Na današnji dan prije 13 godina ustrojeno je Zapovjedništvo obrane otoka Hvara

Informacije i najave

Na današnji dan 16. rujna 1991. ustrojeno je Zapovjedništvo obrane otoka Hvara što je označilo početak organizirane obrane otoka.


Ustrojavanju zapovjedništva  prethodili su burni događaji koji su se odvijali na području Dalmacije i našeg otoka prethodnih dana. Snage ZNG i policije su u Pločama zauzeli skladište naoružanja JNA “Male Bare”, a kao odgovor na tu akciju otpočela je pomorska blokada i zračni napadi na Ploče i važne objekte diljem Dalmacije. Tako je u popodnevnim satima 15. rujna raketirano letjelište kod Starog Grada gdje su uništeni zrakoplovi poljoprivredne avijacije.

Zapovjedništvo obrane otoka ustrojili su i imenovali organi Skupštine općine Hvar. Zadaća Zapovjedništva je da objedinjavanjem postojećih snaga MUP-a i pričuvnog sastava ZNG otoka Hvara stvori jedinstvena snaga za intervencije u slučaju ugroze otoka, kao i da ustroji, opremi i osposobi za bojna djelovanja nove postrojbe pričuvnog sastava ZNG. Tim činom praktički je otpočeo organizirani proces stvaranja postrojbi iz kojeg je kasnije nastao Mješoviti odred mornaričkog pješaštva – o. Hvar  pa se taj datum uzima i kao dan MOmp-a “Zvir” – o. Hvar.

Za zapovjednika je imenovan Nikola Šimunović, za zamjenika Tomo Buzolić (načelnik Policijske postaje Hvar), a za načelnika Panajoti Gilve. 

Smiley face

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*