OBILJEŽENA 25-ta OBLJETNICA POGIBIJE PREDRAGA BOGDANIĆA

IMG_20180623_110929158_HDR

Sukladno godišnjem planu rada Udruga veterana MOmp „Zvir“ – o. Hvar organizirala je obilježavanje 25-te godišnjice angažiranja istoimene ratne postrojbe na zadarskoj bojišnici, kao i 25-tu godišnjicu pogibije pripadnika naše postrojbe - hrvatskog viteza Predraga Bogdanića.


 

Obilježavanje je započelo 22. lipnja 2018. godine polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobu      hrvatskog viteza Predraga Bogdanića na gradskom groblju u Starom Gradu. Odavanju počasti su uz članove Udruge sudjelovali i predstavnici Grada Starog Grada na čelu s gradonačelnikom Antoniom Škarpom.

Sutradan 23. lipnja, na dan pogibije Predraga Bogdanića, organiziran je odlazak članova Udruge, pripadnika ratne postrojbe te članova obitelji, sve skupa oko 40-tak ljudi, u Novigrad.

 

Prije polaska za Novigrad u vojarni „Admiral sveto Letica-Barba“ (Lora) zapaljene su svijeće u Spomen sobi poginulih pripadnika HRM u Domovinskom ratu, te se nakon toga krenulo za Novigrad.

 

 

 

 

Po dolasku na groblje u Novigradu, sukladno programu održana je svečana komemoracija hrvatskom vitezu Predragu Bogdaniću uz počasnu desetinu hrvatske vojske i uz pratnju vojnog trubača, te uz prigodni obred predvođen vojnim kapelanom don Branimirom. Prisjećajući se ratnih događanja i sudjelovanja hvarske postrojbe na zadarskoj bojišnici, nazočnima se obratio ratni zapovjednik postrojbe Panajoti Gilve. On je još jednom odao počast poginulom Predragu te pozdravio prisutne članove njegove obitelji. Prisutnima su se još obratili i novigradski načelnik općine Novigrad Joso Klapan, te zamjenica gradonačelnika Starog Grada Žaneta Roić.

Nakon komemoracije na groblju, položeno je cvijeće i zapaljene svijeće pod spomen obilježjem svim poginulim pripadnicima HRM u Novigradu, te se obilazeći mjesta u kojima je bila smještena postrojba evociralo uspomene iz ratnih dana.

Da bi se upotpunilo sjećanja na boravak hvarske postrojbe na zadarskoj bojišnici posjetili smo i Ljubač, gdje su se pripadnici postrojbe odmarali između boravaka na prvoj crti bojišta, a pritom se ručalo uz prigodno druženje, nakon čega je uslijedio povratak.

Smiley face

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*