POSTAVLJANA SPOMEN PLOČA NA VELEBITU (MARUNE)

DSCN1528

Dana 29. listopada 2022. godine pedesetak članova Udruge postavilo je spomen ploču u Marunama kao podsjetnik na sudjelovanje ratne postrojbe MOmp „Zvir“ – o. Hvare na velebitskoj bojišnici 1994. godine.


Tekst iz Slobodne Dalmacije Mirka Crnčevića:

Hvarani su tijekom rata svoje srce ‘ostavili’ na Velebitu!

            Pedeset veterana udruge Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva “Zvir” – otoka Hvara sudjelovalo je u svečanosti otkrivanja spomen-ploče u selu Marune, budući da je njihova postrojba 1994. godine djelovala upravo na tom području, tj. velebitskoj bojišnici od Tulovih greda do bivše Tvornice glinice Obrovac. Spomen-ploču su otkrili Milivoj Barbarić iz Hvara i Ivo Grgičević – Keko iz Jelse.

Tijekom 1993. i 1994. godine naša postrojba, kroz koju je inače prošlo 787 vojnika, časnika i dočasnika, je u tri navrata bila angažirana na zadarskoj bojišnici. Ovdje na Velebitu smo djelovali s 450 ljudi, a bilo nam je pridodano i 100 pripadnika Domobranske satnije Vis, tako da smo praktično ‘držali’ cijelo područje od današnjeg tunela “Sv. Rok” do bivše Tvornice glinice Obrovac. Radili smo u zimskim uvjetima, siječanj – ožujak, kada je jednog dana zabilježeno čak – 19 stupnjeva Celzijusa, ali nas ništa nije omelo u obrani Domovine. Sve zadaće smo izvršavali na vrijeme i predano – kazao je u toj prigodi Panajoti Gilve – Toti, predsjednik udruge i jedan od zapovjednika postrojbe.

Dakle, Hvarani su ponosni na svoj ratni put i slobodno možemo reći da su branitelji s našeg najsunčanijeg otoka svoje srce ‘ostavili’ i na toj hladnoj, ali srcu dragoj planini. Bio je to ustvari zadnji angažman MOmp-a “Zvir” na nekoj od hrvatskih bojišnica, u kojem na svu sreću nije bilo poginulih, nego tek nekoliko ranjenih i ozlijeđenih. Nažalost, u Novigradu je poginuo njihov pripadnik Predrag Bogdanić (1965. – 1993.) iz Staroga Grada, pa su veterani kod tamošnje spomen-ploče, kao i ispred spomen-obilježja poginulim pripadnicima HRM-a u operaciji “Maslenica”, postavili cvijeće i zapalili svijeće. Recimo i to da su se veterani, uz zajednički ručak, jedno vrijeme družili u Posedarju.

Smiley face

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*