PREDSTAVLJANJE FOTO-MONOGRAFIJE „MJEŠOVITI ODRED MORNARIČKOG PJEŠAŠTVA ZVIR U DOMOVINSKOM RATU“ U KOMIŽI

IMG_0494

U organizaciji Grada Komiže u subotu 29. 03. 2014. svečano je obilježena 20. godišnjica angažiranja Komiških branitelja u obrani Domovine. Tom prigodom promovirana je foto-monografija „Mješoviti odred mornaričkog pješaštva ZVIR u Domovinskom ratu“, autora pukovnika Panajoti Gilve, jednog od ratnih zapovjednika Odreda.


Jedna domobranska satnija hrvatskih branitelja sa otoka Visa, sastavljena od po jednog voda iz Komiže i Visa, pridružena je sastavu Hvarskog Odreda početkom 1994. godine na zahtjevno ratište na Velebitu, u sklopu širih priprema za oslobodilačku akciju Oluja koja će uslijediti  slijedeće godine. Njihovo angažiranje posebno je opisano u spomenutoj monografiji, gdje su navedeni poimenično svi sudionici ove akcije.

Na svečanosti u Komiži prisutne je pozdravila gradonačelnica Grada Komiža i saborska zastupnica gospođa Tonka Ivčević, te predsjednik Udruge veterana Hvarskog odreda Nikola Šimunović. Autor monografije pukovnik Gilve govorio je o nastanku monografije kao  i o aktivnostima Komiških branitelja za koje je rekao da su  sa puno entuzijazma i samoprijegora ispunili sve zadaće koje su se pred njih postavljale u toj akciji.

Na kraju je svim prisutnim braniteljima iz Grada Komiže uručena foto-monografija.

Našu Udrugu na svečanosti u Komiži predstavljali su predsjednik Udruge  N. Šimunović,  tajnik P. Gilve,  predsjednik Ogranka Stari Grad T. Petrić, te članovi UO Udruge Z. Domančić i Đ. L. Lavčević.

Jedan komentar

  1. amir abdovich je napisao:

    Stovani prijatelji suborci uz pomoc nasega komandanta Panajotija nakon puno vremena pruzila mi se prilika pozdravit sve ucesnike postrojbi ‘ Zvir” ,posebno vozace sa Velebita.Ako cete se sjetiti ja sam onaj sto je po noci vozio sa Ladom Nivom na zadane zadatke.Moje srce je puno jer sam imao priliku biti s Vama da zajedno damo doprinos jedinoj nam domovini Hrvatskoj.Na zalost zbog teskih ekonomskih prilika u te ratne dane sa dvoje male djece morao sam ici vani.Danas sam u Izraelu ,daleko ali u mislima svama.Zahvaljujem se puk.Gilvetu Panajoti sto me se sjetio i dao mi ovu adresu da bih vam se mogao javiti.
    Stojte mi dobro,
    Amir Abdovich,Stari grad,Hvar

Smiley face

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*