PREMINUO NIKOLA ŠIMUNOVIĆ PRVI RATNI ZAPOVJEDNIK MOMP-a „ZVIR“, O. HVAR

47 (3)

Nakon kratke, ali teške, bolesti jučer 3.4.2017. u Zagrebu je preminuo Nikola Šimunović prvi ratni zapovjednik Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva „Zvir“, o. Hvar i prvi i počasni predsjednik naše Udruge.


Nikola je rođen 4.3.1944. godine u Starom Gradu u kojem je i živio, te cijeli svoj vijek aktivno sudjelovao u gospodarskom, društvenom i političkom životu Starog Grada i otoka Hvara.

Bio je dugogodišnji gospodarstvenik, direktor nekada vrlo uspješnog Starogradskog pogona proizvodnje dugmadi i plastične galanterije u Splitskoj „Jugoplastici“, direktor Komunalnog Stari Grad d.o.o., športski, kulturni radnik i entuzijasta, predsjednik Hrvatskog Nogometnog kluba „Jadran“, predsjednik „Hrvatske gradske glazbe Stari Grad“, tajnik Vaterpolo kluba Faros, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Stari Grad, predsjednik Gradskog vijeća . . .

Mi branitelji ga se prvenstveno sjećamo kao ratnog zapovjednika obrane otoka Hvara i prvog zapovjednika MOmp „Zvir“. Nikola je svojim autoritetom, znanjem i karizmom pravog vođe u kaotičnim trenutcima stvaranja države i ustroja vojske, uspio povezati sve elemente kako bi se od početka stvorila moderna i disciplinirana vojna postrojba.

Zahvaljujući takvim, zdravim temeljima, daljnje djelovanje postrojbe, prvo na otoku Hvaru, a kasnije i na bojišnicama u zadarskom zaleđu i na Velebitu, bilo je efikasno i, što je najvažnije, s minimalnim brojem stradalih branitelja.

I nakon slavne Oluje i završetka rata Nikola je bio aktivan u čuvanju tekovina i uspomena na Domovinski rat, te je bio glavni inicijator osnivanja naše Udruge, njezin prvi i na kraju i počasni predsjednik.

Uvjereni smo da bi bez Nikole stvaranje i vođenje ratnih postrojbi bilo puno teže i manje učinkovito, te smo mu zbog njegova nemjerljiva doprinosa duboko zahvalni.

Neka mu Bog da vječni spokoj i slavu.

Posljednji ispraćaj uz vojne počasti biti će na groblju Stari Grad 6. IV 2017. (četvrtak) u 16,00 sati, izraze sućuti primat će se od 14,30.

2 komentara

 1. Goran Šimunović je napisao:

  NEKA TI JE VJEČNA SLAVA I HVALA!

  Goran Šimunović
  Zagreb

 2. milivoj barbarić je napisao:

  Neka ti je vječna slava i hvala za sve zajedničke dane

  Milivoj

Smiley face

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Potrebna polja su označena *

*